Staar

Informatie en behandeling van cataract

Staar, ook wel cataract genoemd, is een oogaandoening die veel voorkomt bij oudere mensen. Bij deze aandoening wordt de lens van het oog troebel, wat het zicht kan belemmeren. Staar kan op latere leeftijd ontstaan en komt vaker voor bij mensen boven de 60 jaar. Het is belangrijk om deze aandoening tijdig te herkennen en te behandelen om verdere verslechtering van het zicht te voorkomen.

Symptomen van staar

Mensen met staar kunnen last hebben van verschillende symptomen, zoals wazig of troebel zicht, verminderd kleurenzicht en verhoogde gevoeligheid voor licht. Ook kan het zicht minder scherp zijn en kan het moeilijk zijn om details te onderscheiden. Het kan zijn dat je vaak een brilsterkte moet aanpassen, terwijl het zicht toch niet verbetert. Als u een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een oogarts te raadplegen.

Oorzaken van staar

Staar kan verschillende oorzaken hebben, zoals veroudering, erfelijkheid, oogletsel en ziekten zoals diabetes. Bij veroudering wordt de lens van het oog minder helder en kan het troebel worden. Erfelijke factoren kunnen ook een rol spelen, waardoor mensen op jongere leeftijd staar kunnen ontwikkelen. Verder kunnen oogletsel en ziekten zoals diabetes het risico op staar verhogen.

Behandeling van staar

Als de symptomen van staar toenemen, kan het zijn dat er een operatie nodig is. Tijdens de operatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens. Deze operatie wordt over het algemeen als veilig beschouwd en duurt niet lang. Het kan wel enige tijd duren voordat het zicht volledig is hersteld. Na de operatie is het belangrijk om de ogen te beschermen tegen infecties en irritaties.

Voorkomen van staar

Het is niet altijd mogelijk om staar te voorkomen, maar er zijn enkele maatregelen die genomen kunnen worden om het risico te verminderen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een goede oogbescherming te dragen bij het werken met gevaarlijke stoffen of bij het sporten. Ook het vermijden van roken en het hebben van een gezonde levensstijl kan het risico op staar verminderen.