Oogdruk

Wat is het en hoe wordt het gemeten?

Oogdruk is de druk binnenin het oog, die wordt veroorzaakt door het vocht dat het oog produceert en afvoert. Een gezond oog heeft een normale oogdruk, maar als deze druk te hoog wordt, kan dat schade aan de oogzenuw veroorzaken en leiden tot glaucoom, een oogziekte die kan leiden tot blindheid.

Hoe wordt de oogdruk gemeten

De oogdruk kan worden gemeten door middel van een eenvoudige, pijnloze test genaamd tonometrie. Tijdens deze test wordt een kleine hoeveelheid verdovende druppels in het oog geplaatst, gevolgd door een instrument dat op het oog rust om de druk te meten.

Wat is een normale oogdruk?

Een normale oogdruk ligt tussen de 10 en 21 millimeter kwikdruk (mmHg). Er zijn echter veel factoren die de oogdruk kunnen beïnvloeden, zoals de leeftijd, het ras, de gezondheid van het oog en andere medische aandoeningen.

Hoe kan een hoge oogdruk worden behandeld?

Als de oogdruk te hoog is, kan de oogarts verschillende behandelingen aanbevelen, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Dit kan variëren van medicijnen en oogdruppels tot lasertherapie en zelfs chirurgie.

Als u symptomen van een hoge oogdruk ervaart, zoals wazig zien, pijn in de ogen, rode ogen of hoofdpijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw oogarts voor een oogdrukmeting en eventuele behandeling die nodig is om uw gezichtsvermogen te beschermen.