Glaucoom

Begrijp glaucoom en bescherm uw ogen

Glaucoom is een ernstige oogaandoening die in veel gevallen onopgemerkt blijft totdat het gezichtsveld al aangetast is. Deze ziekte komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder, maar kan ook bij jongere mensen optreden. Het wordt gekenmerkt door schade aan de zenuwvezels en de oogzenuw, waardoor het gezichtsveld (het omgevingszien) kan uitvallen en zelfs leiden tot kokerzien en uiteindelijk blindheid.

Oogzenuw

Helaas kan de schade aan de oogzenuw niet worden hersteld. Het is daarom van groot belang om glaucoom vroegtijdig te diagnosticeren en behandelen. Vaak is glaucoom aanwezig in beide ogen, hoewel het ene oog veel meer kan zijn aangedaan dan het andere oog.

De oorzaken van glaucoom zijn nog niet volledig bekend, maar oogboldruk is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van deze ziekte. Andere risicofactoren zijn onder meer een familiegeschiedenis van glaucoom, diabetes, hoge bloeddruk en bepaalde medicijnen. Mensen met een hoger risico op glaucoom wordt geadviseerd om regelmatig een oogonderzoek te ondergaan, zodat de ziekte vroegtijdig kan worden opgespoord.

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten glaucoom zijn, waaronder openhoekglaucoom en geslotenhoekglaucoom. Bij openhoekglaucoom is de afvoer van het vocht in het oog niet volledig geblokkeerd, terwijl bij geslotenhoekglaucoom het kanaal dat het vocht afvoert volledig is geblokkeerd. Het is belangrijk om te weten welk type glaucoom u heeft, omdat dit invloed kan hebben op de behandeling die uw arts zal aanbevelen.

Om de progressie van glaucoom te vertragen, kan uw arts medicijnen voorschrijven om de druk in uw ogen te verlagen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de druk te verlagen en de schade aan de oogzenuw te verminderen. Het is belangrijk om de behandeling te volgen die uw arts aanbeveelt en regelmatig een oogonderzoek te ondergaan om de voortgang van de ziekte te controleren.

Als u zich zorgen maakt over uw risico op glaucoom of als u symptomen heeft die verband kunnen houden met deze ziekte, zoals verlies van perifeer zicht of wazig zicht, neem dan contact op met uw oogarts voor een grondig oogonderzoek. Een vroege diagnose en behandeling van glaucoom kan het verlies van het gezichtsvermogen voorkomen of vertragen.