Oogzorg

Goed zicht is van onschatbare waarde

Het is belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan uw ooggezondheid. Op deze pagina vindt u informatie over diverse aspecten van oogzorg, waaronder fixatie disparatie, glaucoom en staar.

Fixatie disparatie

Als je ergens naar kijkt moeten beide ogen exact naar hetzelfde punt kijken. Dit is nodig om diepte te kunnen waarnemen. Wanneer dit niet goed gebeurt, fixeer je (kijken) disparaat (niet goed).

Glaucoom

Glaucoom is een ernstige oogaandoening die in veel gevallen onopgemerkt blijft totdat het gezichtsveld al aangetast is. Deze ziekte komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder, maar kan ook bij jongere mensen optreden.

Staar

Staar, ook wel cataract genoemd, is een oogaandoening die veel voorkomt bij oudere mensen. Bij deze aandoening wordt de lens van het oog troebel, wat het zicht kan belemmeren.

Oogdruk

Oogdruk is de druk binnenin het oog, die wordt veroorzaakt door het vocht dat het oog produceert en afvoert. Een gezond oog heeft een normale oogdruk, maar als deze druk te hoog wordt, kan dat schade aan de oogzenuw veroorzaken en leiden tot glaucoom, een oogziekte die kan leiden tot blindheid.

Droge ogen

Droge ogen is een veelvoorkomend probleem dat ontstaat als de traanproductie niet voldoende is of als de samenstelling van de traanfilm niet optimaal is. Een gezonde traanfilm is nodig om uw ogen vochtig te houden en te beschermen tegen uitdroging en infecties