Intake en hoortest
U komt binnen met een hoorprobleem en wilt uw gehoor laten testen. Voordat we starten met een hoortest moeten wij heel wat van u weten. Naast uw persoonlijke gegevens, willen wij een beeld krijgen van uw medische voorgeschiedenis op het gebied van uw oren en gehoor, eventuele ziektes of medicijngebruik, uw gehoorklachten, leef- en werksituatie en andere relevante zaken. Ook controleren wij of u een normaal gebouwde, schone gehoorgang hebt en of uw trommelvlies en oorschelp er normaal uitzien. Bij afwijkingen of te veel oorsmeer verwijzen wij u door naar de huisarts en/of KNO-arts.
Na het intakegesprek doet de audicien een hoortest en legt het resultaat vast in een audiogram, waaruit blijkt hoe groot het gehoorverlies is. Als u hoortoestellen nodig hebt, bespreekt de audicien de mogelijkheden met u. De keuze hangt af van uw gehoorverlies, uw wensen, de uitkomst van de zgn. Amsterdamse Vragen Lijst en -ook belangrijk- uw portemonnee. Wordt het een achter-het-oor, een in-het-oor of een luidspreker-in-het-oor toestel? Wij bespreken ook hoorhulpmiddelen en eventuele extra apparatuur met u, zoals –afhankelijk van het gekozen merk/type- een batterijlader, een afstandbediening of apparatuur die via een bluetooth signaal het geluid van uw televisie, cd-speler of telefoon overbrengt op uw hoortoestellen. Tot voor kort was deze techniek alleen beschikbaar voor de duurste toestellen, maar is nu ook verkrijgbaar in het middensegment.
Verder krijgt u informatie over mogelijke vergoedingen van uw zorgverzekering en soms andere instanties. Nadat de keuze is gemaakt, wordt er zo nodig een afdruk van uw oren gemaakt. Aan de hand van deze afdrukken worden oorstukjes op maat gemaakt.
U krijgt van ons altijd een prijsopgave vooraf, zodat u weet waar u qua kosten aan toe bent. Hierbij houden we rekening met de verwachte vergoeding van uw zorgverzekeraar.
Keuze hoortoestellen
We onderscheiden vier soorten hoortoestellen:
- achter het oor (AHO)
- luidspreker in het oor (LIHO)
- in het oor (IHO)
- volledig in de gehoorgang (CIC, completely in channel)
Welk type hoortoestel het best bij u past hangt af van veel factoren, zoals uw gehoorverlies, vorm van de gehoorgang, luisterbehoeften, uw smaak qua design, financiële mogelijkheden, vorige ervaringen met hoortoestellen en medische factoren zoals gevoeligheid voor oorontstekingen of bepaalde materialen. AHO en LIHO worden in Nederland het meest verkocht.
Achter het oor
De naam zegt het al, een AHO wordt achter-het-oor gedragen. Een AHO kan worden gedragen met een toonbochtje en maatwerk oorstukje of met een zogeheten thin tube, ofwel dun hol slangetje met een zachte siliconen eartip. Dit laatste heet een open aanpassing. Een open aanpassing draagt comfortabel en went meestal snel, maar is niet geschikt voor mensen met een groot gehoorverlies in de lage tonen. De tijd van lelijke “bruine banaantjes” achter het oor ligt achter ons. Tegenwoordig zijn er AHO’s in vele modellen, afmetingen en modieuze kleuren. Ze zijn geschikt voor alle gehoorverliezen, van licht tot (zeer) zwaar
Luidspreker in het oor
Een bijzondere uitvoering van een AHO is de LIHO, ook wel RIE (receiver in ear) genoemd. Hierbij is de techniek gesplitst in twee delen: het hoortoestel dat achter het oor zit en een klein luidsprekertje dat in de gehoorgang wordt gedragen. Het luidsprekertje wordt voorzien van een siliconen eartip of een maatwerk oorschaaltje waar het luidsprekertje in vastgeklikt wordt. Het toestel en de luidspreker zijn via een dun snoertje met elkaar verbonden. Bij een LIHO komt het geluid zuiverder aan bij het trommelvlies en het toestel kan heel klein en fraai worden gemaakt. De kleinste LIHO’s hebben geen luisterspoel (ringleiding, ofwel T-stand). Een LIHO is geschikt voor lichte, matige en zelfs vrij zware gehoorverliezen, afhankelijk van merk/type.
In het oor
IHO’s zijn hoortoestellen die in de gehoorgang of oorschelp worden geplaatst. Ze corrigeren een klein tot matig gehoorverlies. U kunt ze op een discrete en onopvallende manier dragen. Dit hoortoestel is niet voor alle typen gehoorverlies geschikt, omdat door het zeer kleine formaat minder versterking mogelijk is. Niet geschikt voor mensen met een smalle gehoorgang en mensen die veel oorsmeer produceren en/of snel last van oorontsteking hebben.
IHO
Volledig in de gehoorgang
Deze hoortoestellen worden ook wel CIC (Completely in Channel) genoemd. Deze ontzettend kleine toestellen worden helemaal in de gehoorgang ingebracht. Alleen het draadje waarmee u het toestel in- en uitdoet steekt een beetje uit, maar die is nagenoeg onzichtbaar. Niet geschikt voor mensen met een smalle gehoorgang en mensen die veel oorsmeer produceren en/of snel last van oorontsteking hebben.
CIC
Proefperiode
Als uw hoortoestellen en eventueel oorstukjes binnen zijn, maakt de audicien met u een afspraak voor aanpassing. De toestellen worden nauwkeurig afgesteld op uw gehoorverlies.
Tijdens de aanpassing krijgt u verder instructie over de instellingen, bediening en onderhoud van uw hoortoestellen. U krijgt de hoortoestellen op proef mee naar huis. Tijdens de proef bent u verantwoordelijk voor verlies of beschadiging. Wij adviseren u dit risico af te kopen met een hoortoestelverzekering, die wij online voor u kunnen afsluiten.
Na een of twee weken komt u terug voor de eerste controle. Aan de hand van uw ervaringen, kan de audicien de instellingen zo nodig veranderen. Zo nodig maken wij gebruik van Probe Microfoon Metingen (PMM). Met deze apparatuur kunnen we op een beeldscherm zien of het versterkte geluid al dan niet binnen het bereik van uw gehoor valt. Wij kunnen exact zien hoeveel het hoortoestel versterkt vlak voor het trommelvlies. Aan de hand daarvan worden de instellingen van uw hoortoestellen verfijnd.
Soms blijkt tijdens de controles dat het wenselijk is nog een ander merk of soort hoortoestellen te proberen. Dat is voor ons geen probleem.
Bij iedere volgende controle worden de hoortoestellen nauwkeuriger afgesteld zodat ze voor u prettig klinken en zorgen voor een optimale spraakverstaanbaarheid. De proefperiode duurt meestal één tot twee maanden. Als u eerst naar een KNO-arts moet wordt de proefperiode in goed overleg verlengd.
Aanschaf en nazorg
Pas als u helemaal tevreden bent, gaat u over tot definitieve aanschaf van de hoortoestellen. U moet dan een tevredenheidsverklaring tekenen. Als u recht hebt op een vergoeding van uw zorgverzekeraar, betaalt u alleen uw eigen bijdrage en eventueel een nazorg pakket. Uw eigen bijdrage staat los van uw verplichte eigen risico. Het resterende bedrag declareren wij bij uw zorgverzekeraar, die de vergoeding aan ons uitbetaalt. U krijgt hierover bericht van uw zorgverzekering.
Onze service stopt niet als u de winkel verlaat. Het is verstandig om jaarlijks uw gehoor, uw hoortoestellen en oorstukjes te laten controleren. Wij sturen u jaarlijks een uitnodiging voor een controle. Loopt u gerust binnen of -beter nog- maakt u een afspraak als u dat nodig vindt.
Alle hoortoestellen die wij leveren zijn voorzien van 2 jaar fabrieksgarantie. Tevens kunnen wij uw hoortoestellen verzekeren tegen verlies, diefstal en schade. Dit doen wij tegen een zeer aantrekkelijke premie en met zeer gunstige voorwaarden. Wij vertellen u hier graag alles over bij ons in de winkel.